
Devínsky ríbezlák THEBNER® dá symbolickú, no lahodnú bodku za nultým ročníkom podujatia Zážitková Bratislava. Jeho 100 ročný príbeh nám približuje majiteľ Augustín Mrázik.
Devínske ríbezľové víno bolo “odjakživa” devínskou a bratislavskou špecialitou. Výrobu založil v roku 1921 Devínčan Alois Sonntag, po nástupe komunistov pokračovala v JRD Devín, ktoré skončilo v r. 1996.
Augustín Mrázik bojoval o jeho záchranu ako tradičného lokálneho fenoménu a od roku 2007 obnovil výrobu vo svojom vinárstve Víno Mrázik Devín, neskôr premenovanom na THEBENER® Devínsky ríbezlák.

Od roku 2008 ponúka návštevníkom ochutnávky a príbeh tejto známej tradície.
„V našom vinárstve už 15 rokov organizovali ochutnávky spojene s prednáškou o histórii Devínskeho ribezlaku ako miestnej a regionálnej gastro tradície. Chodili k nám skupiny až do 120 účastníkov z celého sveta, zväčša z Európy, z Islandu, z Izraelu, ale aj z Japonska, z Číny, z USA a Kanady a aj z Latinskej Ameriky.
Taktiež sme hostili veľké delegácie ministrov a poslancov v rámci predsedníctva Slovenska v Európskej únii, poslancov a pracovníkov EÚ, parlamentu v Bruseli a ďalšie. Spolupracovali sme s mnohými cestovnými kanceláriami a s BTB, s BKIS aj Region Tourism BSK.“ prezradil nám pán Augustín Mrázik.

Asociácia sprievodcov Bratislavy a aj organizátor Zážitkové programy s podtitulom Bratislavské potulky ďakuje, že partnerom podujatia Zážitková Bratislava je značkové víno THEBENER® Devínsky ríbezlák, ktorým na záverečnom raute pre pozvaných spoluorganizátorov, partnerov a dobrovoľníkov zavŕšime podujatie Zážitková Bratislava.
O tom, ako vznikol názov THEBENER® a čo znamená, sa dočítate v článku pre FORBES.
Rovnako tak je zaujímavá celá 100-ročná tradícia uverejnená na www.thebener.com.
TEXT: Katarína Králiková, Augustín Mrázik
FOTO: Jana Kollárová
