
Podujatie Zážitková Bratislava obohatí o gastro zážitok remeselná pekáreň FANTASTICO. Jej zakladateľ, pekársky majster Ján Šimunek (1972) nám poskytol rozhovor plný zaujímavostí.
Remeselná pekáreň FANTASTICO ponúkne pozvaným hosťom vynikajúce bratislavské rožky zaručene tej najvyššej kvality.
Európska únia udelila v roku 2012 pre Bratislavské rožky ochrannú známku Zaručená Tradičná Špecialita. Zaslúžil sa o to záchranca pravých Bratislavských rožkov pekársky majster Vojtech Szemes (1934 – 2019), u ktorého sa učili aj Vy. V akých situáciách si na neho najčastejšie spomínate?
Na pána Szemesa spomínam dosť často. Rozhodne pre to, ako ma naučil pristupovať k remeslu. Aj keď sa postupom času stávam viac managerom, ako pekárom, snažím sa nestratiť „kontakt s realitou“. Znamená to, že sa v rámci časových možností cielene venujem práci vo firme na všetkých pozíciách. Môžete ma tak vidieť vykladať múku, alebo tvarovať, piecť a baliť hotové Bratislavské Rožky, či priamo u zákazníkov na rozvoze tovaru alebo pri predaji na jednom z pravidelných trhov.
Najradšej z toho však mám pekárčinu. Vždy si pri tom uvedomím, aké dôležité je dôsledne dodržať receptúru a každý krok vo výrobnom postupe. Byť vo všetkom poctivý, nehľadať „skratky“ a vykonávať vždy tú najlepšiu prácu, akokoľvek je to náročné.
Tento prístup sa pán Szemes snažil vštepiť všetkým svojim učňom, verím, že u mňa sa mu to podarilo. Keď pečiem ja, hovorím si…Čo by na moju prácu povedal…?

Už v roku 2015 pekáreň FANTASTICO získala certifikát, na základe ktorého môže používať ochrannú známku Zaručená Tradičná Špecialita. Ako prebiehal proces, ktorý viedol k tomu, že ochrannú známku máte právo používať?
Proces získania certifikátu na používanie označenia Zaručená Tradičná Špecialita EU môže pôsobiť pomerne jednoducho. Vlastne, stačí požiadať príslušné certifikačné a kontrolné orgány o vykonanie certifikácie a počkať na výsledok.
Základným predpokladom je mať nastavené všetky administratívne, organizačné a výrobné procesy v prevádzke na 100%. Samozrejme je potrebné dokonalo poznať a prakticky zvládať receptúru a technologický postup. Aj to pôsobí jednoducho, v praxi však ide o neustále zachovávanie tých najvyšších štandardov.
Vlastníctvo tohto certifikátu sa obnovuje každý rok, pravidelne sa tak overuje dodržiavanie všetkých postupov a príslušnej legislatívy.

Históriu Bratislavských rožkov nedávno prezentovalo naše spriaznené občianske združenie Bratislavské rožky v knihe 400-ročná legenda História Bratislavských rožkov. Zisťujeme z nej, že ste v istom okamihu života odišli z veľkej firmy a otvorili ste si vlastnú pekáreň. Čo Vás viedlo k tomu, že ste si zriadili práve pekáreň?
Do potravinárstva som odišiel z nadnárodného korporátneho prostredia. Zjednodušene povedané, pôsobenie tam mi viac nedávalo zmysel.
Túžil som sa venovať niečomu, čo by robilo radosť mne aj mojim zákazníkom a odberateľom, niečomu na čo by som mohol byť hrdý, niečomu „ozajstnému“, remeselnému.
Pekáreň Bratislavských Rožkov je úžasnou súhrou okolností, rozhodnutí a náhod, za ktoré som a už asi navždy budem vďačný.

Ako sa zrodil nápad pomenovať remeselnú pekáreň názvom Fantastico?
FANTASTICO je taká malá slovná hračka….Fantastic Company. Želám si, aby FANTASTICO také bolo, dúfam, že sa to podarilo.

Pekáreň Fantastico je tiež držiteľom ocenenia Značka kvality SK 2. stupeň a má právo používať značku V–Label, čiže medzinárodný symbol pre vegánske a vegetariánske produkty a služby. Takéto kvalitné bratislavské rožky umožňuje FANTASTICO vychutnať si aj tým, ktorí si to nemôžu dovoliť.
Stačí, ak štedrí zákazníci kúpia cez váš e–shop ľubovoľný počet produktu Bratislavský rožok navyše a vaši predavači ich venujú slušným zákazníkom, ktorí o to požiadajú, resp. v prípade eshopu pekáreň FANTASTICO takto naviac zaplatené výrobky dodá vybraným subjektom, ktoré priamo pomáhajú tým, ktorí sú v núdzi.
Akým organizáciám takto dodávate bratislavské rožky a ako často vaši klienti kúpia aj Bratislavský rožok navyše?
Naším projektom Bratislavský Rožok Navyše by sme radi priniesli naše Bratislavské Rožky ľuďom, ktorí si to z akýchkoľvek dôvodov nemôžu dovoliť. Pomáhať je však niekedy náročnejšie, ako pekárčiť.
Bratislavských Rožkov Navyše sa zatiaľ predáva málo, ale aj to nám robí radosť. Zatiaľ sme podporili iba individuálnych záujemcov, ľudí bez domova. Nejaké Bratislavské Rožky vozím so sebou v aute každý deň, tie sú tiež navyše a vždy si nájdu svojho adresáta.
Pre rok 2025 je však jednou z našich priorít tento projekt oživiť, výrazne marketingovo podporiť a intenzívne rozbehnúť.

Svojou štedrosťou podporíte aj podujatie Zážitková Bratislava, ktorého hlavný program sa koná pri príležitosti Dňa sprievodcov 22. februára 2025. Vaše bratislavské rožky dostanú hostia v Koncertnej sieni Klarisky a tiež dobrovoľníci, ktorí po celý deň pomáhajú organizátorovi Zážitkové programy s podtitulom Bratislavské potulky.
Podujatie je bohaté na tematické prehliadky, odborné prednášky a tiež na individuálne pátračky, tvorivé dielne a popri tom aj geocatchingové aktivity. Čo z toho vás najviac láka vychutnať si s vašimi blízkymi?
Podujatie Zážitková Bratislava ma oslovilo svojou jedinečnosťou a previazanosťou s históriou a dianím v Bratislave. Bratislavské Rožky sú neoddeliteľnou súčasťou tohto príbehu, nemali by teda chýbať. My sme radi, že sme pri tom. Ja sa veľmi teším na odborné prednášky, s blízkymi to určite bude outdoor.
Tešíme sa na Vás osobne i na Vaše značkové Bratislavské Rožky.
Ďakujeme za rozhovor a želáme, nech sa s chuťou predáva aj Bratislavský Rožok Navyše.
TEXT: Katarína Králiková
FOTO: Archív FANTASTICO